Intensieve ambulante behandeling gaat om de zorg waarbij mensen in hun eigen omgeving (zeer) intensieve behandeling krijgen. Het doel hiervan is om klinische opname te voorkomen. Het gaat bij deze vorm van zorg vaak om mensen die kortdurend (extra) intensieve behandeling in ambulante vorm nodig hebben. Deze zorg werd tot en met 2021 geleverd vanuit de DBC (Diagnose Behandel Combinatie )-gefinancierde ggz (geestelijke gezondheidszorg ); vanaf 1 januari 2022 valt deze zorg onder het ZPM (zorgprestatiemodel ).
Regio filter
Consulten ggz zorgprestatiemodel
Het onderstaande figuur toont het aantal verzekerden dat gebruik maakt van geestelijke gezondheidszorg (ggz (geestelijke gezondheidszorg )) binnen het ZPM (zorgprestatiemodel ) voor het zorgtraject consulten en het aantal kosten per regio. De kaart toont het zorggebruik en de zorgkosten per 10.000 inwoners; de tabel onder de grafiek geef de absolute aantallen. In het menu boven de kaart kunt u kiezen om patiënten of zorgkosten weer te geven, en een jaar selecteren.
#ggz_zpm_consulten
Specialistische ggz zonder verblijf Zorgverzekeringswet
Het onderwerp van deze figuren is de geestelijke gezondheidszorg (ggz (geestelijke gezondheidszorg
)), binnen de basisverzekering (Zvw (Zorgverzekeringswet
)), ook wel geneeskundige ggz genoemd, t/m 2021. Deze twee figuren tonen het zorgtraject specialistische ggz zonder verblijf. De kaart toont het zorggebruik en de zorgkosten per 10.000 inwoners; de lijngrafiek geeft de trends door de tijd. De tabellen onder de grafieken geven de absolute aantallen. In het menu boven de kaart kunt u kiezen om patiënten of zorgkosten weer te geven.
De data uit 2021 zijn vertekend, aangezien in 2021 niet-uitbehandelde DBC (Diagnose Behandel Combinatie
)’s zijn afgesloten. Dit heeft te maken met de overgang van de DBC-systematiek naar het Zorgprestatiemodel. Interpretatie van de cijfers en trend in 2021 is daarmee zeer lastig. Wij vragen u dan ook om voorzichtig te zijn met het trekken van conclusies op basis van deze data.