Kansrijke Start
Kansrijke Start heeft als doel om ieder kind de best mogelijke start te geven tijdens de eerste duizend dagen. Het programma Kansrijke Start richt zich op het tijdig signaleren en waar nodig ondersteunen van (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie. Het gaat om bewust en gezond zwanger worden, een gezonde zwangerschap en veilig ouderschap. Meer regionale data vindt u op de pagina Monitor Kansrijke Start.
In lokale of regionale coalities Kansrijke Start werken gemeenten, zorg- en hulpverleners vanuit sociaal en medisch domein samen aan een effectieve aanpak die aansluit op de behoeften en hulpvragen van (aanstaande) ouders.
Kaarten met startjaar en gezette stappen
De eerste kaart toont een overzicht van de gemeenten waarin is gestart, inclusief het startjaar. De kaart daaronder laat de voortgang van de ketenaanpak zien. Hiervoor is aan gemeenten gevraagd welke stappen ze hebben gezet in de inrichting van de ketenaanpak. Denk hierbij aan het creëren van bestuurlijk draagvlak, de aanstelling van een coördinator/projectleider, of dat er al concreet cliënten worden geholpen. Op basis van de gezette stappen zijn de gemeenten in groepen ingedeeld. Deze groepen staan onder de kaart nader toegelicht.
Regio filter
Kansrijke Start
De onderstaande kaart geeft het jaar aan van de vorming van een lokale of regionale coalitie Kansrijke Start.
In heel Nederland is in 90 procent van de gemeenten die de vragenlijst hebben ingevuld een lokale coalitie Kansrijke Start gevormd of is onderdeel van een regionale coalitie.
#gala_kansrijke_start_startjaar
Kansrijke Start-2
De onderstaande kaart geeft aan in welke groep een gemeente valt qua gezette stappen in de inrichting van de ketenaanpak. De groepen staan onder de kaart beschreven.
#gala_kansrijke_start_stappen
Kansrijke Start-3
Op basis van de antwoorden op de 14 stellingen uit de vragenlijst over de inrichting van Kansrijke Start kunnen er drie groepen gemeenten onderscheiden worden voor deze ketenaanpak:
- In de eerste groep, waartoe 29 procent van de gestarte gemeenten behoort, zijn minder stappen gezet dan in de andere twee groepen. In deze groep is gedeeltelijk al bestuurlijk draagvlak en een coördinator/projectleider aangesteld.
- De tweede groep vertegenwoordigt 21 procent van de gestarte gemeenten en hierin zijn al wat meer stappen in de inrichting gezet. Naast bestuurlijk draagvlak en een coördinator/projectleider is er in de meeste gevallen ook een plan van aanpak opgesteld, zijn doelstellingen/ambities geformuleerd met samenwerkingspartners en is er aandacht voor het voortzetten van de ketenaanpak.
- Tot slot is er de derde groep, waartoe 50 procent van de gestarte gemeenten behoort. Naast de eerder genoemde stappen hebben deze gemeenten veelal ook voldoende en passend aanbod van activiteiten voor (aanstaande) ouders en kinderen in een kwetsbare context om aan deel te kunnen nemen en is Kansrijke Start al langer ingericht. Gemeenten hebben vrijwel allemaal samenwerkingsafspraken met het medisch en sociaal domein.