Aanpak Overgewicht en Obesitas Kinderen

Deze aanpak streeft naar het geven van passende ondersteuning en zorg aan kinderen met overgewicht of obesitas en hun gezin. De aanpak kenmerkt zich door een brede blik en de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein. Door de brede blik richt de aanpak zich niet alleen op de verbetering van de fysieke gezondheid en leefstijl, maar ook op verbetering van de mentale gezondheid en eventueel opvoedondersteuning en schuldhulpverlening.

In het GALA staat onder de Aanpak Overgewicht en Obesitas Kinderen de uitvoering van het Landelijk model Ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas beschreven. De aanpak Kind naar Gezonder Gewicht is de praktische vertaling van dit Landelijk model. Om deze reden is gekozen om de start met de inrichting van de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht als indicator te gebruiken.

Kaarten met startjaar en gezette stappen

De eerste kaart geeft een overzicht in welke gemeente is gestart en wat het startjaar daarbij is. De kaart daaronder brengt de voortgang van de ketenaanpak in kaart. Hiervoor is aan gemeenten gevraagd welke stappen ze hebben gezet in de inrichting van de ketenaanpak. Hierbij valt te denken aan het creëren van bestuurlijk draagvlak, de aanstelling van een coördinator/projectleider, of dat er al concreet cliënten worden geholpen. Op basis van de gezette stappen zijn de gemeenten in groepen ingedeeld. De groepen staan onder de kaart nader toegelicht.

Regio filter

{@basisbeeld}

Aanpak Overgewicht en Obesitas Kinderen

De onderstaande kaart laat per gemeente het startjaar van inrichting zien. Onder gestart met de inrichting van de aanpak verstaan we dat er minimaal afspraken hierover zijn gemaakt tussen zorgverzekeraar en gemeente.

Voor heel Nederland is in 73 procent van de gemeenten die de vragenlijst hebben ingevuld gestart met de inrichting van de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht.

#gala_kind_gg_startjaar

{#gala_kind_gg_startjaar}

Aanpak Overgewicht en Obesitas Kinderen-2

De onderstaande kaart geeft aan in welke groep een gemeente valt qua gezette stappen in de inrichting van de ketenaanpak. De groepen staan onder de kaart beschreven.

#gala_kind_gg_fase

{#gala_kind_gg_fase}

Aanpak Overgewicht en Obesitas Kinderen-3

Op basis van de antwoorden op de 16 stellingen uit de vragenlijst onder gemeenten over de inrichting van Kind naar Gezonder Gewicht konden er vier groepen gemeenten onderscheiden worden voor deze ketenaanpak. De eerste drie groepen lijken stapsgewijs het proces te volgen zoals verwacht, waarbij de tweede groep meer stappen heeft gezet dan de eerste groep en de derde meer dan tweede. Daarnaast is er een vierde kleine groep gemeenten die hiervan afwijkt.

  1. In de eerste groep, waartoe 60 procent van de gestarte gemeenten behoort, zijn minder stappen gezet dan in de andere groepen. De eerste groep kenmerkt zich door de aanwezigheid van een coördinator/projectleider. Ook heeft ongeveer de helft van de gemeenten in deze groep bestuurlijk draagvlak en een projectplan.
  2. De tweede groep vertegenwoordigt 21 procent van de gestarte gemeenten en heeft bovenstaande stappen ongeveer even vaak gezet als de eerste groep. Daarnaast hebben gemeenten in deze groep een centrale zorgverlener aangesteld en zijn afspraken over doorverwijzing gemaakt tussen de centrale zorgverlener en professionals uit het zorg- en sociaal domein. In deze tweede groep is de begeleiding van kinderen en hun gezin door de centrale zorgverleners veelal gestart en verwijst de centrale zorgverlener kinderen door naar andere professionals uit het zorg- en sociaal domein.
  3. In de derde groep, die bestaat uit 17 procent van de gestarte gemeenten zijn, naast de eerder genoemde stappen, ook samenwerkingsafspraken tussen gemeente en zorgaanbieders en tussen gemeente en aanbieders uit het sociaal domein. Verder is in ieder geval één centrale zorgverlener opgeleid volgens de opleiding van de NSPOH of Your Coach Next Door (YCND) en wordt er gekeken naar kwaliteitsverbetering/opschaling.
  4. De vierde groep betreft een kleine groep gemeenten (3 procent) die afwijkt van de voorgaande groepen. Deze groep bestaat uit gemeenten die recent zijn gestart met de inrichting, maar in tegenstelling tot de andere groepen, wel al samenwerkingsafspraken met de zorgverzekeraar heeft, zowel over financiering als een getekende overeenkomst. Ook is er een coördinator/projectleider, een projectplan en een centrale zorgverlener aangesteld. De begeleiding en doorverwijzing van kinderen door de centrale zorgverlener is echter veelal nog niet gestart.