Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)
De GLI helpt volwassenen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten en stimuleert een gezonde verandering in leefgewoonten op lange termijn. Mensen die in aanmerking komen, krijgen dit vergoed van hun zorgverzekeraar. Sinds 2019 worden erkende GLI-programma’s in steeds meer gemeenten aangeboden. De focus in het GALA ligt op een goede inbedding van de GLI binnen gemeentelijke activiteiten. Voor een goede inbedding is bijvoorbeeld netwerkvorming en samenwerking tussen medisch en sociaal domein nodig.
Kaarten met startjaar en gezette stappen
De eerste kaart geeft een overzicht in welke gemeente is gestart en wat het startjaar daarbij is. De kaart daaronder brengt de voortgang van de ketenaanpak in kaart. Hiervoor is aan gemeenten gevraagd welke stappen ze hebben gezet in de inrichting van de ketenaanpak. Hierbij valt te denken aan het creëren van bestuurlijk draagvlak, de aanstelling van een coördinator/projectleider, of dat er al concreet cliënten worden geholpen. Op basis van de gezette stappen zijn de gemeenten in groepen ingedeeld. De groepen staan onder de kaart nader toegelicht. Selecteer hieronder de regio waar u informatie over wilt.
Regio filter
Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)
De onderstaande kaart geeft het startjaar van de inbedding van de ketenaanpak GLI per gemeente. Onder gestart met inbedding verstaan we dat er minimaal afspraken zijn gemaakt tussen zorgverzekeraar en gemeente.
Voor heel Nederland is in 72 procent van de gemeenten die de vragenlijst hebben ingevuld (n=317) gestart met de inrichting van de ketenaanpak Gecombineerde leefstijlinterventie.
#gala_gli_startjaar
Gecombineerde leefstijlinterventie -2
De onderstaande kaart geeft aan in welke groep een gemeente valt qua gezette stappen in de inrichting van de ketenaanpak. De groepen staan onder de kaart beschreven.
#gala_gli_fase
Gecombineerde leefstijlinterventie -3
Op basis van de antwoorden op de 12 stellingen uit de vragenlijst onder gemeenten over de inrichting van de Gecombineerde Leefstijlinterventie konden er vier groepen gemeenten onderscheiden worden voor deze ketenaanpak:
- In de eerste groep, waartoe 61 procent van de gestarte gemeenten behoort, zijn minder stappen gezet dan in de tweede groep. De eerste groep kenmerkt zich door de aanwezigheid van een coördinator/projectleider en de helft heeft ook een overzicht van beweegmogelijkheden in de openbare ruimte en beweegaanbod in de wijk.
- De tweede groep vertegenwoordigt 39 procent van de gestarte gemeenten en hierin zijn meer stappen in de inrichting gezet. Er is veelal bestuurlijk draagvlak voor het realiseren van de ketenaanpak en er zijn samenwerkingsafspraken met GLI-aanbieders. Er is een samenwerkingsverband van leefstijlcoaches en eerstelijns professionals en dit samenwerkingsverband is meestal ook uitgebreid met professionals uit het sociaal domein. Ook is er een overzicht van ander aanbod van interventies dat ondersteunend kan zijn aan een GLI.