Het IZA benoemt dat het aandeel van mensen in de leeftijd van 65+ zal groeien naar 26 procent in 2040, met vanaf het 75ste levensjaar een sterke stijging in zorgkosten. Om de zorg toegankelijk te houden, is een verbetering noodzakelijk voor ouderen met een kwetsbare gezondheid.

Het begrip ‘kwetsbare gezondheid’ is lastig te definiëren. Eenzaamheid en zelfredzaamheid zijn bijvoorbeeld factoren die invloed hebben op iemands kwetsbaarheid maar deze factoren zijn lastig te meten. Hierdoor is het momenteel niet mogelijk informatie over deze aspecten mee te nemen voor de definitie van deze doelgroep. Om de doelgroep te definiëren zal daarom het zorgtredenmodel gebruikt worden van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa Nederlandse Zorgautoriteit (Nederlandse Zorgautoriteit)).

Het zorgtredenmodel wordt gebruikt om groepen ouderen te analyseren op basis van zorggebruik: van lichte zorg naar zwaardere zorgtypes. Indeling gebeurt op basis van de zwaarste zorg, ook wel de hoogste trede genoemd. Niet alle zorgtreden maken deel uit van de monitor; bijvoorbeeld de Wlz Wet langdurige zorg (Wet langdurige zorg) is uitgesloten (zorgtrede 6). De leeftijdsgrens van 65 jaar of ouder zal worden aangehouden om de doelgroep te definiëren.

  • Monitor valpreventie geeft inzicht in de uitvoering van het Landelijke Programmaplan Valpreventie gericht op valpreventie bij thuiswonende ouderen van 65 jaar of ouder (beschikbaar vanaf 2024 | RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • Overzicht van het aantal mensen met dementie (Dementieinkaart.nl)
  • Inzichten in zorggebruik van mensen met dementie (Dementieinkaart.nl)

We delen de beschikbare indicatoren voor deze doelgroep als volgt in: 

Regio filter

{@basisbeeld}

Zorggebruik bij ouderen naar zorgtrede in 2022

Deze grafiek toont het zorggebruik van 65+’ers in 2022 per 10.000 inwoners.

De eerste grafiek geeft het zorggebruik in Nederland weer, uitgesplitst naar drie leeftijdsgroepen en apart voor geslacht en zorgzwaarte. In de tweede grafiek worden het totale zorggebruik voor de geselecteerde zorgtrede weergegeven voor de geselecteerde zorgkantoorregio en Nederland.

Het zorgtredenmodel is gebaseerd op het eerdere model van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Nederlandse Zorgautoriteit.

#ouderen_zorgtreden-nl

{#ouderen_zorgtreden_nl}

#ouderen_zorgtreden

{#ouderen_zorgtreden}

Aantal ouderen die spoedeisende hulp (SEH) bezoeken in 2022

Aantal ouderen die spoedeisende hulp (SEH Spoed Eisende Hulp (Spoed Eisende Hulp)) bezoeken in 2022

Deze grafiek toont het aantal spoedeisende hulp bezoeken van 65+’ers in 2022 per 10.000 inwoners.

De eerste grafiek geeft het aantal bezoeken in Nederland weer, uitgesplitst naar drie leeftijdsgroepen en apart voor geslacht en zorgzwaarte. In de tweede grafiek worden de totale bezoeken voor de geselecteerde zorgtrede weergegeven voor de geselecteerde regio en Nederland.

#ouderen_seh_nl

{#ouderen_seh_nl}

#ouderen_seh

{#ouderen_seh}

Wijkverplegingscliënten dat de SEH heeft bezocht in 2022

Percentage wijkverplegingscliënten dat de SEH Spoed Eisende Hulp (Spoed Eisende Hulp) heeft bezocht in 2022

Deze grafiek toont het aantal spoedeisende hulp bezoeken van 65+’ers die minimaal 3 opeenvolgende maanden wijkverpleging hebben gehad, in 2022. Spoedeisende hulp bezoeken zijn zorgactiviteiten die onder ‘spoedeisende hulp contact op de SEH afdeling’ en ‘spoedeisende hulp contact buiten de SEH afdeling, elders in het ziekenhuis’ vallen. 

#ouderen_seh_gebruik

{#ouderen_seh_gebruik}

Percentage wijkverplegingscliënten dat een ongeplande ziekenhuisopname heeft gehad in 2022

Percentage wijkverplegingscliënten dat een ongeplande ziekenhuisopname heeft gehad in 2022

Deze grafiek toont het aantal ongeplande ziekenhuisbezoeken van 65+’ers die minimaal 3 opeenvolgende maanden wijkverpleging hebben gehad, in 2022. Een opname wordt als ongepland gezien als deze gebeurt op dezelfde dag of een dag na een consult bij de huisarts, een bezoek bij de HAP, een SEH Spoed Eisende Hulp (Spoed Eisende Hulp)-bezoek of een spoedambulancerit. Ook een initiële DBC Diagnose-behandelcombinatie (Diagnose-behandelcombinatie) waarbij de eerste dag van de DBC tot opname leidt, of een IC Intensive care (Intensive care) ligdag zonder openstaande DBC vallen onder ongeplande ziekenhuisbezoeken.

#ouderen_ongepl_zkh

{#ouderen_ongepl_zkh}

Patiëntervaringen wijkverpleging

De volgende grafieken tonen informatie over de ervaren kwaliteit van zorg in de wijkverpleging over 2022 en 2023. De data van de geselecteerde zorgkantoor regio(s) wordt vergeleken met Nederland.

De eerste grafiek toont de gewogen gemiddelde score voor drie ervaringsindicatoren vanuit twee ervaringsvragen per indicator. Deze kunnen worden geselecteerd in het menu boven de grafiek. Voor iedere onderliggende ervaringsvraag kan een score van 1-10 worden gegeven.

Ervaringsvragen over inspraak:

  • Nemen de zorgverleners uw wensen mee bij het bepalen van de zorg?
  • Past de zorg bij de manier waarop u wilt leven?

Ervaringsvragen over bejegening:

  • Behandelen de zorgverleners u met aandacht?
  • Voelt u zich op uw gemak bij de zorgverleners?

Ervaringsvragen over deskundigheid:

  • Heeft u vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverleners?
  • Houden de zorgverleners in de gaten hoe het met uw gezondheid gaat?

De tweede grafiek toont de gewogen gemiddelde net promotor score (NPS) gebaseerd op de aanbevelingsvraag: In welke mate zou u deze zorgaanbieder aanbevelen bij andere mensen met dezelfde aandoening of gezondheidsklacht? De schaal loopt van -100 t/m 100. Een positieve NPS betekent dat er meer mensen zijn die de zorgaanbieder actief aanbevelen (score van 9 t/m 10), dan actief afraden (score van 0 t/m 6).

#IZA_prem

{#IZA_prem} {#IZA_prem_NPS}

Mantelzorgpotentieel

Deze grafiek toont het zogenaamde mantelzorgpotentieel. Het mantelzorgpotentieel kan op twee manieren worden weergegeven. Allereest als de verhouding tussen 50-75 jarigen en 85-plussers. Deze verhouding wordt de oldest-old support ratio (oosr) genoemd en wordt gebruikt als maat voor hoeveel mensen potentieel in staat zijn informele zorg te bieden aan één 85-plusser. De meeste mantelzorgers zijn tussen de 50 en 75 jaar oud en degenen die mantelzorg nodig hebben zijn veelal 85 jaar of ouder. Daarnaast kan ook de verhouding single-oldest-old support ratio (soosr) worden weergegeven welke de verhouding geeft tussen het 50-75 jarigen en alleenwonende 85-plussers.

#mantelzorgPotentieel_IZA

{#mantelzorgPotentieel_IZA}

Mijn kwaliteit van leven

Mijn kwaliteit van leven

Deze grafiek toont de gemiddelde score die 65+’ers aan hun kwaliteit van leven geven. Er kan een score van 1-10 worden gegeven. De gemiddelde scores worden voor de totale groep weergegeven, en uitgesplitst naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Subgroepen waar niet genoeg respondenten in vallen (n<100) worden niet weergegeven. De gegevens komen uit het landelijk vragenlijstonderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl, en zijn alleen op landelijk niveau beschikbaar.

#IZA_ouderen_MKVL

{#IZA_ouderen_MKVL}

Passende professionele hulp

Deze grafiek toont de gemiddelde score die 65+’ers aan de stelling 'ik krijg professionele hulp die bij mij past' geven. Er kan een score van 1-10 worden gegeven. De gemiddelde scores worden voor de totale groep weergegeven, en uitgesplitst naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Subgroepen waar niet genoeg respondenten in vallen (n<100) worden niet weergegeven. De gegevens komen uit het landelijk vragenlijstonderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl, en zijn alleen op landelijk niveau beschikbaar.

#IZA_ouderen_profhulp

{#IZA_ouderen_profhulp}